fbpx
Blog

Doe maar duurzaam

Duurzaamheid

Doe maar duurzaam? Doe maar duurzaam! Hoe dan?
In een wereld waar letterlijk alles te koop is, elke seconde van de dag en waar je dan ook bent, is duurzaamheid nog niet overal vanzelfsprekend.

We willen allemaal nieuwe schoenen, de oorbellen die nu in de mode zijn of de allernieuwste iPad. We kopen en kopen maar. Logisch ergens, want overal is de confrontatie met mooie en nieuwe spullen. Ik betrap mezelf er ook op. Geregeld voel ik die trigger om nieuwe spullen te kopen. Dit werd aanzienlijk minder toen ik mijn eerste huis kocht.


Duurzaam shoppen

Mijn eerste huis, spannend en het kost veel geld. Je spaart er heel lang voor en moet dingen laten om alles te kunnen betalen. In mijn geval was kleding kopen een ‘no go’ en dat had ik mezelf opgelegd voor minimaal zes maanden. Balen! Ik zocht alternatieven en kwam ik via een vriendin terecht bij de IJhallen in Amsterdam. Een vlooienmarkt waar ook hele leuke tweedehands kleding verkocht wordt. Ik zag mezelf niet zo snel in tweedehands kleding lopen, maar vond het toch de moeite waard om er naar toe te gaan (mijn innerlijke shopper wilde toch shoppen). Ik was verrast en verbaasd in de positieve zin van deze twee woorden. Een waar shopwalhalla, met leuke ‘nieuwe’  kleding in mijn tas ging ik naar huis. Blij dat ik iets kon kopen, zonder dat het teveel geld kostte. Dat was mijn eerste gedachte.

Nu, een paar jaar later, kijk ik er heel anders naar. In een wereld waar veel ongelijkheid is op economisch vlak vind ik dat we daar met z’n allen wat aan moeten doen. Op welke manier dan ook.
Natuurlijk koop ik nieuwe kleding, maar ik ga ook naar winkels als Lemon Hill en Hartendief om daar te kopen (overigens ook om in te leveren). Dit voelt goed. Hiermee kies ik voor duurzame mode en draag ik een heel klein beetje bij aan een betere wereld.


Wat een klere…hangers

Van de week was ik bij Lemon Hill om te kijken of mijn ingeleverde kleding verkocht was. Een gedeelte wel, een gedeelte niet. Je hebt de keuze om je ingeleverde kleding op te halen of in de winkel te laten. Ik koos voor het tweede, waarmee ik gelijk het goede doel steun.
Ik heb natuurlijk ook gesnuffeld tussen de kleding en kwam een mooie rode jurk tegen. Hij zat als gegoten (innerlijke shopgodin deed een dansje) en ik wilde de jurk kopen. Toen ik het hokje uitstapte zag ik dat de winkel witte kleerhangers had en dit bracht me op een idee. Een tijdje geleden hebben wij andere kleerhangers gekocht voor onze 
nieuwe kledingkast. Ik heb er een heel aantal weggegeven, maar er zijn heel wat bruine en witte kleerhangers over. Het blijkt dat Lemon Hill deze goed kan gebruiken. Eenmaal thuis heb ik de kleerhangers ingepakt en liggen ze klaar om langs te brengen. Dat doe ik dan gelijk met mijn moeder, want die kan volgende week kijken of haar kleding wel/niet is verkocht. Scheelt weer een extra rit met de auto…


Wil je wat inspiratie over duurzamer leven? Het boek Verlangen naar minder van Jelle Derckx (Growthinkers) en de Netflix documentaires Minimalism (is ook een boek van) en The True Cost hebben er mede voor gezorgd dat ik ben gaan nadenken over duurzamer leven.

Een keer in gesprek gaan en ideeën uitwisselen lijkt me leuk. Je kunt me bereiken via het contactformulier of door me te bellen op 06-51 88 58 81. Een e-mail sturen naar eva@communikeet.nl mag natuurlijk ook.

4 reacties

  • Gera Koopmans Jacobs

    mooi artikel , duurzaam is zo dichtbij, voor iedereen is het mogelijk om bij te dragen aan een meer duurzame samenleving. Het begint met nadenken over wat en hoe je iets doet. Vaak kun je je eigen handelen met een kleine verandering al duurzamer maken. Het hoeft zeker niet ten koste te gaan van genieten, van luxe van blij zijn met alles wat je hebt en kunt doen. Voor iedereen zijn er veel mogelijkheden om die eerste kleine stap om duurzamer bezig te zijn te zetten, ieder op de manier die bij hem of haar het beste past. Mijn ervaring is dat ik geniet van de momenten dat ik bewuste duurzame keuzes maak, dat stimuleert om stap voor stap mee te werken aan een samenleving met meer toekomst voor mijn kinderen en kleinkinderen.

    • Eva van der Kwast

      wat een mooie reactie Gera. Heel fijn om te lezen. Het begint allemaal bij onszelf, met grote of kleine stappen. Fijn om te lezen dat u ook al bewuster bezig bent en dat dit eigenlijk helemaal geen afbreuk doet het genieten, luxe of iets anders.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.